Бежанците намериха път за бягство и през Северния полярен кръг

DenNews.bg
31.08.2015
размер на текста:

Бежанците превърнаха в път за бягство и Северният полярен кръг. Това пише британският вестник „Гардиън” в статия посветена на темата.
Десетки сирийци са се преселили в руския далечен север тази година в опит да стигнат до малко познатата границата на страната с Норвегия. По двадесет сирийци на месец преминават оттам в малкото норвежко село Киркенес, което е на хиляди километри северно от сирийската столица Дамаск.
Киркенес е най-северната точка от Пътеката на Желязната завеса, очертавала едно време границата между Западна и Източна Европа през епохата на Студената война.
Това е относително нов феномен, който започна преди около половин година, казва Томас Петерсен, полицай в участъка на Киркенес.
"Някои от тези хора се придвижват с велосипеди. Останалите са превозвани с руски коли. За тях е много лесно да преминат границата, защото само трябва да седнат в руска кола и да влязат в Норвегия. Това е напълно законно", казва полицаят.
Според норвежкия вестник "Сьор Варанген авис" 133 кандидати за убежище са използвали маршрута през 2015 г., като повечето от тях са сирийци.
Как този малко известен пропускателен пункт се превърна в магнит за сирийците все още не е ясно. Полицаят Петерсен разказва, че той и колегите му правят само формално интервю с бежанците, преди да ги качат на един от полетите, извършвани оттук два пъти дневно до Осло, където те са предавани на имиграционната полиция. Когато самолетите са пълни, бежанците пренощуват в местния хотел Тон.

Маршрутът през Средиземно море остава най-популярният начин за достъп до Европа за повечето мигранти. По данни на ООН, от началото на годината рекордните 300 000 души са достигнали бреговете на Европа.

Над 50 000 нелегални мигранти са преминали от Македония в Западна Европа от средата на юни до края на август.
"От 19 юни до 30 август 2015 г. са регистрирани 51 300 чужди граждани, от които 35 400 мъже, 7000 жени и 7960 деца с родителите си и 898 изоставени деца", се казва в съобщението на македонското вътрешно министерство.
Най-голям е броят на нелегалните мигранти от Сирия - около 41 000. Афганистанците и иракчаните са по 2500, пакистанците - 1500. През Македония са преминали мигранти палестинци, както и от Сомалия, Бангладеш, Конго, Нигерия, Камерун, Еритрея и Етиопия.Източник: dnes.bg

 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети