Наши лекари спасиха живота на млада румънка и бебето й

DenNews.bg
31.08.2015
размер на текста:

Лекари от МБАЛ-Бургас спасиха живота на млада румънка и бебето й със сложна двойна операция. Информация за случая от болницата дават сега – след изписването на майката и новороденото.
23-годишната туристка Ана-Мария, бременна в 8 месец, пристигнала на почивка в Бургас със семейството си в началото на август. Няколко дни по-късно започва да повръща и има силни коремни болки. Първо лекарите решават, че причината е високо кръвно, но след няколко консилиума със специалисти от цялата страна се оказва, че причината е преплитане на червата.
Поставянето на диагнозата е усложнено и от факта, че жената говори само на румънски и е трудно да бъде разбрана. За да помага в комуникацията, спешно пристига почетния консул на Румъния в Бургас Евгения Попеску. Тя превежда на екипите, за да бъдат симптомите обяснени възможно най-точно.
"Единственият изход е спешна операция, но преценихме, че бебето е все още незряло, за да се появи на бял свят. Близо седмица жената бе в реанимация, под постоянно наблюдение, за да спечелим време за бебето. Беше много трудно да се постъпи така, че изходът да бъде добър и за майката, и за детето", обяснява началникът на Родилно отделение д-р Антонио Душепеев.
В операционната влиза смесен екип – гинеколози и хирурзи, а операцията е "2 в 1" – секцио, за да се изроди бебето, и реконструкция на преплетените черва. С първата част се заема д-р Антонио Душепеев, а с втората – хирургът д-р Красимир Кенолов.
Още няколко дни в болницата са критични за Ана-Мария и новородената й дъщеря Ребека, за която се грижат в Отделението по неонатология. Но вече всичко е наред и преди ден двете са изписани от болницата и са добре. Източник: dnes.bg
 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети