Големите вериги с повече нарушения от малките бензиностанции

DenNews.bg
28.08.2015
размер на текста:

Под 1% са констатираните нарушения по бензиностанциите. Това съобщи министърът на икономиката Божидар Лукарски по време на пресконференция днес.
„48 процента от нарушенията са при малките бензиностанции, а 52 процента са от големите вериги”, допълни още Лукарски. Проверките, започнали от началото на 2015 година продължават и в момента. Министърът увери, че всички средства за измерване, подлежащи на контрол от Българския институт по метрология, са проверени.
Извършени са проверки на територията на цялата страна, за да се установи дали собствениците спазват задълженията си за измервателните уреди, дали отговарят на сертификата и дали стикерите и пломбите са в срок.
Констатираните нарушения са свързани с качеството на горивото. При 7 процента от взетите проби, които са близо 1000 има отклонения от нормите и нарушения на качеството на горивото. В тях е открито съдържание на биоетанол, сяра и други характеристики.


С хакерски натиск се манипулират данните от сървъра на бензиностанциите към НАП, смята още Лукарски.

„Ще се създава лаборатория за изпитване и контрол на измервателния софтуер на средствата за изпитване. Това се налага, защото към момента няма контрол на връзката между сървъра на бензиностанциите и НАП”, обясни още министърът. Лукарски поясни, че след проверките по бензиностанциите в страната е изготвен доклад с предложения до премиера, като се предлага подобряване на качеството и контрола и изправността на средствата за измерване. Предвижда се изграждане на единна система за регистрирани на средствата за измерване, включено единна система на НАП, ДА Митници, ДАНТ и Български институт по метрология (БИМ) и Държавна агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН). Ще бъде създаден и единен електронен регистър за обекти, съхраняващи или продаващи горива отново между същите институции. Това се прави, защото към настоящия момент всяко едно от споменатите ведомства води собствен регистър и има отклонение от числата. Източник: БГНЕС

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети