Гърция върви към избори, с оставката си Ципрас се надява на повече подкрепа

DenNews.bg
21.08.2015
размер на текста:

Дясноцентристката партия „Нова демокрация” ще получи днес мандат за съставяне на правителство от гръцкият президент Прокопис Павлопулос, след като вчера премиерът Алексис Ципрас подаде оставка. „Нова демокрация” с лидер Вангелис Меймаракис обаче няма достатъчно гласове и потенциални съюзници в парламента, заради което се очаква, че Гърция ще отиде на предсрочни избори.
След като подаде оставка, Ципрас поиска провеждането на предсрочни избори на 20 септември. Така се надява да спечели по-стабилно мнозинство в парламента, преди гърците да усетят мерките на икономии, договорени с кредиторите.
Според гръцката Конституция до предсрочните избори функциите на премиер ще изпълнява председателката на Конституционния съд Василики Тану-Христофилу.
Оставката на премиера Ципрас не трябва да влияе на изпълнението на задълженията на Атина към кредиторите, коментира шефът на еврогрупата Йерун Дейселблум.
„Крайно важно е Гърция да спазва задълженията си към еврозоната”, казва Дейселблум и добавя, че се надява на по-силна парламентарна подкрепа за сегашната политика на правителството след изборите.
 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети