С пари от Норвежката програма газифицират болницата в Дупница, училища и детски градини

DenNews.bg
19.08.2015
размер на текста:

Общинската болница в Дупница, седем училища и детска ясла ще бъдат газифизирани с пари по т.нар. Норвежка програма, съобщи днес кметът Методи Чимев.
Той е сключил е сключил договор с Министерство на енергетиката за сумата от 372 159 евро.
"Средствата са за присъединяване и осигуряване на газификация на 9 общински обекти. На практика решихме вече този проблем с 90 процента от общинските обекти", обясни инж.Чимев.
Обектите, които ще бъдат присъединени към газопреносната мрежа са ОУ „Неофит Рилски”, ОУ „Кирил и Методий”, ОУ „Климент Охридски”, Гимназия „Христо Ботев”, СОУ „Св.Паисий Хилендарски“, МБАЛ Св. ”Иван Рилски”, ОДЗ „Таушаница”, ОУ „Евлоги Георгиев” и детска ясла „Пролет”.
"Най-сериозна е сумата за общинската болница, която не е ремонтирана от 1954 г. За там са предвидени почти 200 000 евро. С реализацията на този проект разходите на обектите за отопление ще спаднат с 30-40 процента, а и ще бъде далеч по-комфортно. Вече готвим документите, които трябва да представим пред националния доверителен Екофонд за допълнителни дейности, свързани с крилото на общинската болница в сградата на бившата Транспортна болница и ОДЗ „Таушаница” за въвеждане на енергоспестяващи мерки – изразяващи се в цялостна подмяна на дограма, топлоизолация на стени и покрив, подмяна на отоплителна инсталация и другите съпътстващи дейности. Пред Екофонда ще представим документите и за другите две детски градини, които не беше възможно да ги включим към Норвежката програма, а именно за "Слънце" и "Детелина". След реализирането на тези обекти, реално, за включване към газификацията ще остане само сградата на общинска администрация, но някога и това ще се случи. Важното е че успяхме да решим кардинално проблема за училищата, детските градини и болницата", обясни Чимев.

 

Кметът коментира и искането на персонала на общинската болница за увеличение на заплатите - община Дупница не може да осигури заплати на персонала, това е работа на управителя, каза Чимев.
 

"Това не означава, че аз бягам от отговорност. Темата бе поставена пред мен от хората и напълно ги разбирам. Прави са да искат по-големи заплати. Проведох веднага среща с ръководството на болничното заведение, за да разбера с какво мога да съдействам. Заявих среща с министъра на здравеопазването да дойде в Дупница и да се срещне с хората. Имат правото да чуят и разберат възможностите за решаване на исканията им. Трябва да се грижа за общинската болница според възможностите и съм съпричастен към проблемите там. Ето, с парите от Норвежката програма, после и с тези от националния доверителен Екофонд, ще спестим на болницата сума от около 400 000 евро, а може би и повече. Освен това сме на финалната права по документацията за осигуряване финансирането на сериозна медицинска апаратура. Всичко това ще спомогне много за бюджета на МБАЛ и ще даде възможност за корекции на заплатите на персонала. Това можем да направим и това правим", допълни инж.Чимев.

 

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети