Ислямска държава е използвала химическо оръжие срещу кюрдите

DenNews.bg
14.08.2015
размер на текста:

Джихадистката групировка „Ислямска държава” е използвала за пръв път химическо оръжие срещу кюрди в Ирак, съобщи Уолстрийт джърнъл. Според изданието терористите вероятно са използвали бойното отровно вещество иприт.
Ройтерс отбелязва, че източниците не уточняват къде и кога е станало това, нито мащабите и последиците от атаката.
Уолстрийт джърнъл допуска, че ислямистите може да са се сдобили с химическото оръжие в Ирак или в Сирия, за която е известно, че през 2013-а е притежавала значителни запаси от отровата. През юли 2014 г. се появиха съобщения, че терористите са завзели склад с химически оръжия в изоставен военен завод в Ирак.
От Съвета по национална сигурност в САЩ заявяват пред Ройтерс, че проверяват сигнала и приемат максимално сериозно всички данни за използването на химическо оръжие от „Ислямска държава”.
Ипритът поразява дихателните пътища и кожата. Може да предизвика ослепяване, ако попадне в очите. През юли две независими организации направиха разследване, според което терористите използват различни химически реактиви. Следи от тях са открити в останки от снаряди, изстреляни в северна Сирия и в северен Ирак срещу кюрдски отбранителни отряди.
Миналата година имаше многобройни съобщения, че „Ислямска държава” използва и хлорен газ в Ирак.
Междувременно Пентагонът заяви, че не планира сухопътна операция в Ирак срещу „Ислямска държава”. Ден по-рано такава възможност коментира излизащият в оставка началник щаб на пехотата ген. Реймонд Одиерно. Източник: manager.bg
 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети