Гърция и кредиторите се договориха за третата спасителна програма

DenNews.bg
11.08.2015
размер на текста:

Гърция и международните кредитори съгласуваха условията за трета спасителна програма след около 23-часови преговори, които започнаха в понеделник, съобщават „Гардиън" и "Блумбърг", позовавайки се на официални лица.
 

След почти две седмици интензивни преговори, четирите институции, представляващи кредиторите (Европейската централна банка, Международният валутен фонд, Европейската комисия и Европейският механизъм за стабилност), се съгласиха на мерки и предварителни действия, които ще помогнат за отпускане на финансова помощ (в заеми) за Гърция в размер на 86 милиарда евро (94 милиарда долара) за три години.
След изтощителните преговори гръцки представители на правителството напуснаха хотел в централната част на Атина, за да обявят, че двете страни са постигнали съгласие по детайлите към споразумението, въпреки че има няколко дребни въпроса, които трябва да бъдат окончателно разрешени.
„Най-накрая имаме бял дим", каза представител на финансовото министерство, имайки предвид, че са постигнали споразумение. „Достигнахме до споразумение. Някои малки подробности се обсъждат сега", добави източникът.
Припомняме, белият дим се използва от Ватикана за известяване, че е избран нов папа на Римокатолическата църква.
 

Гръцкият финансов министър Евклид Цакалотос потвърди, че „два или три малки въпроса" още висят.
Гръцки източници заявиха, че очакват споразумението да бъде ратифицирано от парламента в сряда или четвъртък и след това ще бъде разгледано от финансовите министри от еврозоната в петък. Това ще изчисти пътя за отпускане на пари на Атина, с които да погаси 3,2 милиарда евро по дълга на Европейската централна банка до 20 август, когато изтича срокът.
В замяна на кредитите балканската страна ще трябва да наложи тежки реформи.
 

По-рано стана ясно, че кредиторите и Гърция са постигнали съгласие за бюджета. Според договореното дефицитът за тази година трябва да е 0,25% от БВП. През 2016 г. се очаква финансите да излязат на плюс от 0,5% БВП, през 2017 г. излишъкът ще е 1,75%, а 3,5% през 2018 г.
Преговарящите все още спорят как да се създаде фонд от 50 милиарда евро от извършената приватизация, от които ¾ трябва да отидат за рекапитализиране на банките и намаляване на дълга.
Източници от финансовото министерство подчертаха, че двете страни да постигнали съгласие за дерегулиация на газовия пазар в Гърция.
 

Вестник „Катемирини" отбелязва, позовавайки се на копие, че проект на меморандум за разбирателство включва 35 предварителни действия, които страната незабавно трябва да прокара, а през октомври ще последват още мерки преди да бъде отпуснат първият транш от пакета.

 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети