Google става Alphabet

DenNews.bg
11.08.2015
размер на текста:

Google Inc. става Alphabet Inc. Компанията променя структурата си, като изследователското звено ще бъде филиал на Alphabet. Неин шеф ще бъде съоснователят на Google и генерален директор Лари Пейдж. Другият съосновател – Сергий Брин, ще е президент на новата компания, която ще излезе на борсата на мястото на Google.


Alphabet ще стане конгломерат от няколко фирми, става ясно от изявлението на Ларий Пейдж в официалния блог на Google. Google ще бъде разтоварен от звената, които са отдалечени от основните интернет продукти. Ще бъдат отделени проектите като Google X (футуристични проекти), Calico (здраве), Sidewalk Labs (градска логистика), Nest (свързани продукти), Fiber (фиброоптика), Google Ventures и Google Capital (инвестиции).
В новата компания Google ще останат само изследователските проекти, рекламата, платформата YouTube, операционната система Android, Google Maps, Gmail, останалите интернет услуги и мобилни приложения. Шеф на филиала става Сундар Пичаи, който досега управляваше Android и търсачката Chrome и от миналата година беше вицепрезидент.


Според анализаторите решението за разделянето на бизнеса вероятно ще сложи край на разпространеното мнение на Уол Стрийт, че Google влага значителни ресурси в страничните си проекти. Пазарите реагират с тревога на инвестициите на компанията в сфери, които са твърде отдалечени от основната дейност и които вероятно никога няма да излязат на печалба - като безпилотната кола, проекта Google Glass, контактните лещи за диабетици. Разделянето на проектите се приема като заявка за прозрачност на финансите на компанията.

Пазарът реагира на промените и за часове акциите на Google на Уол Стрийт поскъпнаха с над 6% до най-високото си историческо ниво.

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети