Гърция подаде молба за кредит, не посочва цифра

DenNews.bg
08.07.2015
размер на текста:

Гърция е подала официално заявление за спасителен заем в Европейския стабилизационен механизъм (ЕСМ), чрез който държавите от еврозоната й отпускат кредити.
Гърция е представила искане за 3-годишен кредит от ЕСМ, но в писмото си не е посочила конкретна сума, съобщи Ройтерс, позовавайки се на европейски източник, запознат с документа.
Източникът посочи, че е прекалено рано да се каже колко пари ще бъдат необходими на Атина от партньорите й от еврозоната, тъй като това зависи от оценката за влошаващата се икономическа перспектива и държавни финанси на страната, която трябва да бъде направена от институциите на кредиторите.
Еврогрупата сега трябва да разгледа заявлението, адресирано до нейния председател Йерун Дейселблум, уточнява Ройтерс.
Междувременно гръцките медии съобщават, че постигането на спразумение между Гърция и кредиторите й е на път.
Евентуално излизане на Гърция от еврозоната е нежелано от геополитически съображения, твърдят гръцки правителстени представители, цитирани от местните медии.
Гръцката страна е доволна от развоя на събитията от последните часове и очаква, че споразумение е възможно да бъде постигнато в следващите дни.
На срещата на върха на ЕС в неделя се решава европейското бъдеще на Гърция, оценяват гръцките медии.
Междувременно руският заместник-финансов министър заяви, че Гърция може лесно да получи финансиране от Новата банка за развитие на БРИКС.
Според Сергей Сторчак е достатъчно Гърция да закупи акции на банката, които могат да бъдат финансирани.
"Ако Гърция закупи няколко акции и стане член на банката, те ще могат да разчитат на ресурси. Ние не поставяме взаимовръзка между приноса и размера на сумата за финансиране. Съществува общо съгласие, според което системата от активи на двете страни ще бъдат балансирани”, уточни Сторчак, цитиран от ТАСС.
Източник: vesti.bg/novanews.bg

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети