Бунтовници в СИРИЗА може да предизвикат предсрочни избори

DenNews.bg
30.07.2015
размер на текста:

Напълно възможен е вариантът за предсрочни избори в Гърция, това смята премиерът Алексис Ципрас. Той подчерта, че ако загуби парламентарното си мнозинство, което може да се случи заради хардлайнерите от Лявата платформа в партията, които са против преговорите за трети спасителен пакет, ще бъде принуден да свика предсрочни избори, най-вероятно през есента.
„Лично аз не желая да се стигне до провеждането на предсрочни парламентарни избори, но поради бунтовниците в СИРИЗА може да бъда принуден да предприема подобна стъпка”, каза премиерът и лидер на управляващата партия СИРИЗА пред партийното радио "Сто Кокино" в Атина. Ципрас възнамерява да свика извънреден конгрес на СИРИЗА след окончателното споразумение с кредиторите, за да може ръководството да вземе отношение по този въпрос. В момента кабинетът на Ципрас преговаря за получаването на 86 млрд. евро, които са част от третия спасителен пакет на международните кредитори. Ципрас посочи още, че управлява в много тежка и мъчителна атмосфера, но по време на преговорите е защитавал интересите на народа.
Междувременно след среща с управителя на централната банка Янис Стурнарас депутати от опозиционната партия "Нова демокрация" изразиха желание за единство и съвместна работа с управляващото мнозинство в името на страната и народа ѝ.
„За съжаление през първите 6 месеца на 2015 г се натрупаха големи проблеми. Те можеше да бъдат решени с благоразумие и мъдрост, но, уви, това не се случи. Ако правителството постигне споразумение с кредиторите през август, можем да бъдем оптимисти и да намерим верните решения. Чрез разбирателство и сътрудничество между политическите партии, ще бъде възможно да върнем икономиката на Гърция обратно на пътя на растежа”, коментира Евангелос Меймаракис, председател на "Нова демокрация".
От централната банка обявиха, че фондовата борса в Атина ще остане затворена до края на седмицата заради технически проблеми на местните банки. Борсата е затворена от 29 юни, когато правителството обяви банкова ваканция и въвеждане на контрол върху капиталите, за да предотврати изтичане на депозити от граждани и фирми. Банките вече отвориха, но ограниченията върху капиталите и тегленето на пари от банкоматите останаха в сила.
Атина се надява да сключи споразумение с международните кредитори до 12 август, за да могат парламентите на страните от еврозоната да го ратифицират. Гърция иска да получи транш от новата кредитна програма до 20 август, за да може да погаси задължение от 3.4 милиарда евро към ЕЦБ и още 1.5 милиарда евро към МВФ през септември. Източник: Телевизия Европа
 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети