Гл. комисар Николов: Само с жива сила може да овладеем пожара на Рилския манастир

DenNews.bg
25.07.2015
размер на текста:

На място е и военният министър Ненчев. Снимки: DenNews.bg

Само с жива сила може да бъде овладян пожара над Рилския манастир, това коментира за DenNews.bg главен комисар Николай Николов, който ръководи оперативния щаб, изграден на паркинга на Светата обител.
„Хеликоптерите помагат изключително много, но те по-скоро възпират разпространението на пожара и подпомагат операцията по земя, но огънят може да бъде потушен само като бъде натиснат от гасаческите групи”, обясни още пожарникар №1 на страната.


„Всички сме тук, за да се справим възможно най-бързо, но не мога да давам прогнози за колко време огънят ще бъде овладян и угасен”, добави още комисар Николов.
В кризисния щаб е и военния министър Николай Ненчев, който изрази убеденост, че военните ще изпълнят задачата си професионално.
Както писахме по-рано днес, взвод от 60 военни, пожарникари, служители на природните и национални паркове „Рилски манастир”, „Рила” и „Пирин”, лесничеи, доброволческите отряди към общините Рила, Кочериново, Дупница и Кюстендил, както и десетки доброволци се включиха в борбата със стихията.
От вчера до днес огънят се е разпрострял на три пъти-по голяма площ, като за момента се смята че той е засегнал 150 декара, а цифрата може да стигне и до 200 декара, включително защитени вековни гори.

„Най-важното в момента е не само да не се допусне разпростирането на огъня, но и изкопаването на дере, в което ще бъде доведена вода от реката. Този вир много ще улесни гасенето – водата от него ще се качва нагоре с помпи”, обясни още комисар Николов.

Теренът там е изключително труден, под голям наклон. За да достигнат до мястото на пожара гасаческите групи вървят 2 часа пеша.
Преди тръгването всички доброволци преминават инструктаж и преглед на екипировката им. Разделени са на групи, чиито водачи са хора и Рила и селата, познаващи добре района.
Двата военни хеликоптера, които участват в гасенето, зареждат през около 10-15 минути вода от ВЕЦ „Рила”, като там се наложи да бъде отрязана висока върба, която пречеше на захождането на машините.
Към момента пътят на огъня е отрязан от три страни, остава овладяването му от западната страна.

Най-четено

Темите от "Рила"

Етикети