Пожарът над Рилския манастир се разраства, викат военни и доброволци утре

DenNews.bg
24.07.2015
размер на текста:

Пожарът, лумнал късно снощи, над Рилския манастир се е разпрострял на около 100 декара, въпреки усилията за овладяването му днес, като огънят е навлязъл в букова гора в труднодостъпен терен.
Утре в борбата с огнената стихия ще се включи летателна техника от ВВС и 35 военнослужещи. Сформираните гасачески групи се нуждаят от доброволна логистична подкрепа.

Всички хора, желаещи да се включат с доброволен труд, и доброволните формирования от общините Кюстендил, Дупница и Кочериново трябва да се явят за инструктаж утре в 8 часа сутринта на паркинга на Рилския манастир.

Необходимо е да бъдат в добро здравословно състояние и да са екипирани с подходящо туристическо облекло.
Както писахме, в гасенето днес се включиха пожарникари, служители на Природен парк „Рилски манастир”, лесничеи и доброволци.
От съображения за сигурност гасаческите действия ще се извършват само в светлата част на денонощието, а през нощта екипи ще обхождат периферията на огнището, за да не бъде допуснато разрастване на пожара.
Изпратеният днес от базата в Крумово хеликоптер е бил отзован след повреда, утре обаче се очаква в гасенето да се включи втори хеликоптер МИ-17.
Засегната от пожара е високопланинска растителност и гора от смърч, бял бор, бук и дъб между местността "Калугерски дол" и до река Друшлявища под връх Додов.
 

Най-четено

Темите от "Рила"

Етикети