Пожар лумна над Рилския манастир, засегнати са защитени гори от бук

DenNews.bg
24.07.2015
размер на текста:

Пожар гори над Рилския манастир. Официалната информация от ОДМВР е, че горят около 30 декара сухи треви в алпийската част, но участници в гасенето съобщиха за Dennews.bg, че пламъците са засегнали и голям горски участък и то от защитен, като ендемичен вид, риломанасирски бук.
Сигналът е подаден малко преди 24 часа снощи, акцията е започнала към 6 часа тази сутрин. Първи до мястото на пожара са стигнали служителите на Природен парк „Рилски манастир”. В гасенето вече са включени и пожарникари, горски и доброволци.

 

Преди минути в Рила дойде и хеликоптер, който ще се включи в гасенето.

 

Пожарът гори в района на връх Баучер, на около 5 км нагоре от гроба на британския журналист, където има туристическа пътека.

 

Само преди броени дни в района на пожара по искане на игумена епископ Евлоги са правени геодезчески изследвания за възстановяване на стар коловозен път, изграден през 1934-1936 г.


С ирония рилци наричат желанието за прокарване на широк път и избухването на пожара „чисто съвпадение”, тъй като сечта там е забранена, а горските пожари водят след себе си поголовна сеч. Другият коментар в Рила е, че „чисто съвпадение” е и, че пожарът избухва сега, когато е напълно изчерпан добивът от покосените от големите пожари, избухнали през ден през лятото на 2012-а година, рилски гори.
За DenNews.bg епископ Евлоги не пожела да говори. Единствено потвърди, че има пожар, който е на около 2 часа път от Светата обител. „Но какво са 2 часа за един пожар”, каза той, преди да прекъсне разговора.

 

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети