Турция нанесе въздушни удари срещу бази на Ислямска държава

DenNews.bg
24.07.2015
размер на текста:

За първи път Турция се включи пряко в борбата срещу терористичната групировка „Ислямска държава”, като нанесе въздушни удари по позиции на джихадистите в Сирия.
Турските ВВС са ударили четири обекта на групировката, като изтребителите не са напускали турското въздушно пространство.
В четвъртък в Анкара се проведе спешно заседание по национална сигурност, председателствано от министър-председателя Ахмет Давутоглу. Срещата бе свикана във връзка с бързо влошаващата се ситуация в страната след терористичната атака в Суруч и сблъсъците на турската армия и терористите от ИД на границата със Сирия.
Междувременно стана ясно, че Турция ще предостави авиобазата „Инджирлик” на американските военни за удари срещу ИД.
Споразумението е било постигнато след няколкомесечни преговори между Вашингтон и Анкара.
Очаква се от базата ще излитат пилотирани и безпилотни самолети, които ще нанасят въздушни удари срещу джихадистите в Сирия.
Използването на авиобазата е част от по-широка договореност между САЩ и Турция за задълбочаване на сътрудничеството в борбата срещу дхихадистите, която се превръща във все по-голяма опасност за Турция, отбелязва изданието.
Вчера терористи от „Ислямска държава” са открили огън от Сирия срещу турски военни от другата страна на границата. Един човек е бил убит, а двама ранени. Турските военни отговорили на огъня и са убили един от джихадистите.
"Ислямска държава" днес е една от най-големите заплахи за глобалната сигурност. За три години терористите успяха да завземат големи райони в Ирак и Сирия. Освен това те се опитват да разпространят влиянието си в страните от Северна Африка, по-специално Либия. Според различни оценки, територията, контролирана от ИД достига 90 000 кв. км. Терористите обявиха създаването на т.нар. "халифат" със свои собствени закони и власт. Данните за броя на екстремистки организации също варират - от 50 до 200 хиляди бойци.


Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети