Миньорите от Бобов дол излизат на протест срещу новия налог от 5%

DenNews.bg
23.07.2015
размер на текста:

Служителите на „Въгледобив Бобов дол” и „Фундаментал” излизат на едночасов протест утре. Той е насрочен за 13-14 часа пред сградата на управлението на „Вългедобив Бобов дол”.
Протестът е против промените и допълненията в Закона за енергетиката, с които производителите на ел.енергия ще бъдат задължени да правят вноски в размер на 5% от ежемесечните си приходи от продаваната енергия във фонд „Сигурност на енергийната система”.
В декларация, изпратена до парламентарната шефка Цецка Цачева, премиера Бойко Борисов, Комисията по енергетика към НС, министъра на енергетиката и синдикалните президенти, организаторите на протеста казват, че законовите промени ще доведат до намаляване на приходите на тецовете и топлофикациите, което директно ще рефлектира до намаляване на приходите към производителите на въглища.
Намаляването на проходите във въгледобоивните дружества ще доведе до ограничаване на финансовия ресурс за безопасност и лични предпазни средства, невъзможност да се изпълнява качествено и в срок ремонтните дейности по минната механизация, намаляване на проектните обеми по добива и прокарване на минни изработки, обезпечаващи новостроящи се добивни полета; намалява на средствата за инвестиционна дейност; неритмично разплащане с наетите лица за работна заплата, социални придобивки и други, неритмични разплащания с контрагентите за консумативи, резервни части и материали.

 

Всичко това ще доведе до съкращаване на работници и служители от въгледобивните дружества и рязко повишаване на социалното напрежение сред населението,

 

Се казва още в становището, подписано от синдикалните лидери на КТ „Подкрепа” и КНСБ в мините.

 


Служители на ТЕЦ „Бобов дол” също излязоха на протест, този път не срещу, а заедно с ръководството

 

Тяхното недоволство също е срещу законовите промени, в подкрепа на протестите на енергетиците от цялата страна и с важен въпрос, който чака отговор. А той е: защо ТЕЦ „Бобов дол" се задължава да извършва ежемесечни плащания, които целят да редуцират създалия се дефицит в бюджета на НЕК, след като предприятието не участва във фиксирания вътрешен регулиран пазар и няма каквито и да било финансови взаимоотношения с НЕК.
Според протестиращите от ТЕЦ „Бобов дол”, централата не участва в производството и продажбата на електроенергия на регулирания пазар, а генерира приходи от продажба на ел.енергия само на свободния пазар, заради което не следва да търпи последиците от промените в закона.
Припомняме, че само преди месец в централата отново имаше протест. Тогава обаче служителите настояваха за изплащане на заплатите си, осигуряване на по-добри лични средства за защита при работа и започване на тристранни преговори за подписване на нов колективен трудов договор.

 

Най-четено

Темите от "Бобов дол"

Етикети