Кучетата и котките в испанска община вече имат граждански права

DenNews.bg
22.07.2015
размер на текста:

Кучетата и котките в малката испанска община Тригерос дел Вале вече имат права, равни на тези на хората.
Малката общината, в която живеят 300 души, стана първата в Испания, която даде на домашните любимци граждански права, пише "Локал".
Педро Еспиноса, който е кмет на града, намиращ се в провинция Кастила е Леон във Валядолид, представи така наречената декларация „Ренедо“, за да гарантира правата на кучетата и котките като граждани на града.
„Кучетата и котките живеят сред нас от хиляди години. Кметът не трябва да представлява само хората в града, но и другите му обитатели“, каза той след като декларацията бе гласувана по време на пленарна сесия в понеделник. Законът за правата на животните бе одобрен единодушно от новия градски съвет. Той се състои от 13 точки, включително части като „всички жители са родени равни и имат равни права на съществуване“ и „жител, независимо човек или не, трябва да бъде уважаван“.
В него са включени също основни правила и срещу жестокостта срещу животните като точка 9а, която твърди: „Никое животно, което е жител на града, не трябва да бъде експлоатирано за удоволствие или полза на човек“. Също, точка 6б гласи, че „изоставянето на домашен любимец е жесток акт на деградация“.
С цел да се забрани всякаква форма на корида в града, резолюцията забранява „всякакви действия, които биха причинили нараняването или смъртта на животно, което е жител на града“.
Благотворителни организации за животните подкрепиха решението и заявиха, че се надяват то да бъде наложено из цяла Испания. „Това е велик ден за хората и животните, които също са жители на града“, заявиха от неправителствената организация за защита на животните Rescate 1. „Днес ние ставаме по-близки като видове и сме повече хора, благодарение на чувствителността и интелекта, показан от жителите на Тригерос дел Вале“, добавиха от организацията.
 

Най-четено

Темите от "Любопитно"

Етикети