Ислямска държава използвала химическо оръжие срещу кюрдите

DenNews.bg
21.07.2015
размер на текста:

Терористичната групировка „Ислямска държава” е използвала химическо оръжие срещу кюрдски бойци и цивилни в Ирак и Сирия. Това доказват разследвания на две независими организации, съобщава CNN.
CAR (Conflict Armament Research) и Sahan Research изпратили екипи да изследват твърденията, че „Ислямска държава“ е използвала химически муниции при три случая миналия месец. Два от инцидентите са се случили в провинция Хасака в Северна Сирия, където ИД води тежки сражения с кюрдските бойци. При третия случай става въпрос за употребата на 120 мм артилерия край кюрдските позиции в Мосул в Северен Ирак, като снарядите не са експлодирали.
Екипите на организациите са посетили мястото на атаката край язовира в Мосул седмица след като се е случила и са взели проба от боеприпасите. Въпреки това, те са изпитали симптоми, свързани с излагането на хлорин.
Представители на CAR са заявили пред CNN, че това е „първият документиран случай на употреба от сили на „Ислямска държава“ на доставяни с бойни глави химични агенти срещу кюрдски сили и цивилни цели“.

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети