Гърция се събуди с първите реформи: ДДС вече е 23%

DenNews.bg
20.07.2015
размер на текста:

Гръцките банки отвориха днес след триседмична банкова ваканция, която имаше за цел да предотврати срив в сектора, съобщи агенция "Блумбърг". Гърците вече ще имат достъп до някои от услугите, като капиталовите контроли ще бъдат облекчени. Остава ограничението на тегленето на пари в брой, но вече гърците може да не теглят по 60 евро на ден, а 420 евро, която е сумата за седмица, на един път.
Атинската фондова борса, която също беше затворена през тези три седмици, отворя днес. В същото време, за да облекчи гърците, които учат в чужбина, правителството разрешава прехвърлянето зад граница до 5000 евро на тримесечие.
В новото постановление на правителството се дава също възможност на ползващите се от здравни услуги в чужбина да имат достъп до 2000 евро в брой.
Отварянето на банките стана възможно след като кредиторите на Гърция одобриха спешен заем от 7 милиарда евро. С тях Атина ще може да плати и вноската към Европейската централна банка, която е с краен срок днес.
Днес се въвеждат и част от допълнителните реформи, наложени от кредиторите. Вдига се ДДС – от 13 на 23%, за ресторантите, другите хранителни заведения и публичния транспорт.
Очаква се с новия данък приходите в хазната да се увеличат с 800 милиона до края на годината.
 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети