Улична война в Атина, ранени и десетки арестувани

DenNews.bg
16.07.2015
размер на текста:

Улични протести срещу договорения пакет реформи между гръцкото правителство и еврозоната в Атина се превърнаха в кървава война между леви демонстранти и силите за сигурност. При сблъсъците снощи протестиращите хвърляха запалителни бомби, чупиха и влизаха в сблъсъци с полицията.
Около 12 500 души са участвали в демонстрацията. Голяма част от тях обаче си тръгнаха, след като радикалите нападнаха полицията. Четирима полицаи и двама френски фотографи са ранени, запален е микробус на гръцка телевизия, най-малко 50 души са арестувани. Арена на сблъсъците стана пл. "Синтагма" до парламента в Атина.
За да разпръсне развилнялата се тълпа, полицията бе принудена да използва сълзотворен газ и светошумови гранати.

На фона на виковете „Мафия” и „Не на споразумението” парламентът прие закона за реформи, които бяха съгласувани като предварителни условия за начало на преговори между Гърция и другите страни от еврозоната за третата кредитна програма за страната.
Тя ще бъде с обем от 80-90 млрд. евро, като правителствата на страните от еврозоната ще предоставят между 40 и 50 млрд. от тази помощ, а останалата част ще дойде от МВФ и финансовите пазари. Както съобщават световните агенции, "за" са гласували 229 от депутатите в 300-местния парламент на Гърция. Шестима са се въздържали, а "против" са били 64 депутати. В документа се фиксират изменения в данъчното законодателство, социалното подпомагане и застраховането, както и ограничаване на практиката на ранно пенсиониране.
Общо 32 депутати от управляващата лява партия Сириза на Алексис Ципрас са гласували "против", докато 6 са гласували "въздържали се". Сред гласувалите "против" са бившият финансов министър Янис Варуфакис, първият зам.-министър на финансите в оставка Надя Валавани, министърът на енергетиката Панайотис Лафазанис, първият зам.-министър на здравеопазването Димитрис Стратулис и първият зам.-министър на отбраната Костас Исихос.
Страните членки на еврозоната, които по-късно днес ще проведат телефонна конференция, изискват от Гърция да ратифицира първите мерки, преди да бъде приведен в действия новия спасителен план за страната. Ципрас не скри, че "не вярва в тези мерки, които няма да се отразят добре на гръцката икономика". Той обаче увери от трибуната на парламента, че единствените перспективи са били хаотичен фалит или временно изключване от еврозоната.
 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети