Партията на Ердоган загуби мнозинството в парламента

DenNews.bg
08.06.2015
размер на текста:

След 12 г. тотален контрол управляващата Партия на справедливостта и развитието на президента Реджеп Тайип Ердоган печели парламентарните избори в Турция, но загуби мнозинството. Това сочат предварителните резултати.
С 40,8% от гласовете партията ще има 256 места в 550-местния парламент и за да създаде правителство, ще й е необходима коалиция.
Още 3 партии прескочиха 10-процентната бариера за влизане в парламента – Народно-републиканската партия (25,1%), Националистическата партия (16,4%) и прокюрдската Народно-демократична партия (12,8%).
Съпредседателят на Народно-демократичната партия Селяхатин Демирташ вече заяви, че изключва участие в коалиция с ПСР. „Дискусията за изпълнителната власт на президента и диктатурата приключи с тези избори”, цитира думите му Ройтерс.
Лидерът на националистическата десница Девлет Бахсели е склонен за коалиция, но ако в нея не участват кюрди. Той коментира, че ако ПСР не успее да формира коалиция, трябва да бъдат проведени нови избори.
Предварителните резултати показват ръст на подкрепата за опозиционните партии. Народно-републиканската е увеличила подкрепата си в сравнение с предишния вот с 4,5%, националистите — с 3%.
Народно-демократичната партия участва за пръв път на парламентарни избори и 78-те места в парламента са огромна победа за привържениците й. Кюрдското етническо малцинство, според експертите, е около 20% от населението на Турция, за пръв път ще има политическо представителство в парламента.
Официалните резултати от изборите ще бъдат обявени след 10-12 дни.
Премиерът Ахмед Давутоглу вече обяви победата на своята партия пред свои съмишленици. Той настоя, че е очевидно, че управляващите са истинският победител и лидер на вота и заяви, че другите партии не би трябвало да се опитват да представят като победа своята загуба. Премиерът също така заяви, че няма да допусне да пострада стабилността в страната.
Парламентарните избори са ключови за Турция след искането на президента Ердоган да замени парламентарното управление с президентска република.
 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети