4 г. затвор за шофьор, убил дете на пътя

DenNews.bg
30.06.2015
размер на текста:

Ефективна присъда от 4 г. лишаване от свобода постанови днес Окръжен съд-Пазарджик за 44-годишния Цветан Пъков, който на 14 април блъсна и уби в Панагюрище 6-годишния Петьо Гевечанов. Делото бе гледано по съкратеното съдебно следствие по искане на обвиняемия, който се призна за виновен по всички пунктове на обвинителния акт.
След прочитането на присъдата обаче, Пъков заяви, че присъдата му е твърде голяма и той задължително ще я обжалва. По обвинението за непредумишлено убийство след неспазване на правилата за движение по пътищата Пъков можеше да бъде осъден максимално до 6 години затвор, но след като той се призна за виновен, съдът бе длъжен да намали наказанието с 1/3.
По време на съдебното следствие стана ясно, че ако обвиняемият се е движил с джипа си с 50 км/час, колкото законът позволява в населено място, той е щял да избегне сблъсъка с детето. При движение със 70 км/ч., Пъков е блъснал малкия Петьо. Tой не е имал възможност по никакъв начин да реагира, е заключението на експерти.
Родителите на убитото дете - Десислава и Петър Гевечанови заявиха, че присъдата е прекалено малка, но това е законът. Те заявиха, че ще продължат кампанията си за увеличаване на присъдите за убийство на деца на пътя.
Към момента са събрани над 20 000 подписа в рамките на тази кампания. За да подкрепят сем. Пъкови, днес в съдебната зала на Пазарджик бяха пристигнали и майки от Стара Загора, където миналата година бе прегазен 4-годишният Паоло.
Цветан Пъков няма право да управлява моторно превозно средство в продължение на 7 години, определи още съдът. Той трябва да заплати и по 1500 лв. на родителите на убития Петьо за съдебни разноски, тъй като те бяха конституирани като частни обвинители в процеса.
 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети