САЩ ограничи подслушванията със закон

DenNews.bg
03.06.2015
размер на текста:

Американският сенат прие закон, който ограничава правомощията на Агенцията за национална сигурност за масово събиране на данни от телефонни разговори. Президентът на страната Барак Обама сложи подписа си под документа още същата вечер.
Сенатът одобри нормативния акт с 67 срещу 32 гласа. Новата реформа, наречена Закон за свободата ограничава програмата на Агенцията за национална сигурност по събиране на данни от телефонни разговори. Законът прехвърля на телекомуникационните компании отговорността да събират данните, до които властите ще имат достъп само със съдебно решение.
Агенцията за национална сигурност ще има право да следи и подслушва само така наречените “вълци единаци” – лица, които са заподозрени, че готвят самостоятелно атентати и други действия, които застрашават сигурността.
Агенцията за национална сигурност попадна в обсега на медийното внимание заради злоупотреба с правомощията, които й бяха делегирани след атентатите от 11 септември.
Приетият тогава “Пейтриът акт” даде на всички федерални институции така наречената “пета свобода” – правото да нарушават закона и да пренебрегват останалите четири законово гарантирани свободи, но само когато е застрашена националната сигурност на Съединените щати.
Сътрудник на Агенцията Едуард Сноудън разкри, че това право е било използвано за масово събиране на данни на обикновени граждани дори без към тях да има подозрения в терористична дейност. Източник: БНТ
 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети