Сеп Блатер подаде оставка от ФИФА

DenNews.bg
03.06.2015
размер на текста:

Броени дни след избора му за пети мандат, президентът на ФИФА Сеп Блатер подаде оставка. Той обяви своето решение на извънредна пресконференция.
В петък, на конгреса на ФИФА, той беше подкрепен от 64 % от делегатите. В същото време, ФИФА е обхваната от корупционен скандал. Седем високопоставени служители, сред които заместника на Блатер, бяха арестувани. Общо 14 са обвинени, след като разследване на ФБР разкри дългогодишна практика на взимане на подкупи, на стойност над 150 милиона долара.
"Внимателно помислих за изминалите 40 години. Те са тясно свързани с ФИФА и с такъв чудесен вид спорт като футбола. Аз обичам ФИФА и искам да направя всичко, за да се развива футболът. Реших да се кандидатирам отново на изборите за президент, тъй като бях уверен, че ще мога да направя за футбола още много добри неща. Но предизвикателствата не спряха", каза швейцарецът.
Блатер допълни, че са необходими промени в централата.
"ФИФА има нужда от дълбоко преструктуриране. Моето преизбиране не бе подкрепено от всички субекти във футбола. За това взех следното решение: необходимо е да се свика извънреден конгрес, на който аз ще сваля своите пълномощия. Той трябва да се свика колкото се може по-бързо, защото поредният конгрес ще се състои едва през май следващата година в Мексико", каза Блатер.
Очаква се изборите за нов президент на централата да бъдат между декември тази година и март следващата година на извънреден конгрес на Международната футболна федерация.
 

Най-четено

Темите от "Спорт"

Етикети