Бизнесът спира работа за час днес в протест срещу скока на тока

DenNews.bg
26.06.2015
размер на текста:

Заводи и фабрики ще спрат работа за един час днес в знак на протест срещу поскъпването на цената на тока с 20% за бизнеса. Вчера парламентът одобри поскъпването да бъде отложено с месец, като прие промени в Закона за енергетиката, които дават възможност на Комисията за енергийно и водно регулиране.
Отлагането обаче не е решение, категорични са от бизнеса.
От четирите организации - Асоциация на индустриалния капитал в България (АИКБ), Българска стопанска камара (БСК), Българска търговско-промишлена палата (БТПП) и Конфедерация на работодателите и индустриалците в България (КРИБ), отбелязват, че въпреки отбелязания напредък в процеса на установяване на реалните проблеми за дефицити и дисбаланси в сектор "Енергетика", както и демонстрираното желание за намиране на устойчиви решения, отчитат, че се намират едва в началото на този процес. "Ето защо ясно и категорично заявяваме, че ще продължим с планираните от нас действия, в т.ч. масово спиране на производства в продължение на един час на 26-ти юни – между 11:00 и 12:00 часа, с което ще дадем недвусмислен сигнал за намеренията си да гарантираме необратимост на реформаторските процеси, да подкрепим усилията на ресорните министри да стартират жизненоважните промени в сектора и да се противопоставим на установените с години модели на безконтролни кражби и злоупотреби", се казва в позицията им.
В градове със силна индустрия, като Стара Загора, ще се проведат и шествия.
Със стикер „Ден на траур за българската икономиката” на ревера си се появи председателят на КРИБ Кирил Домусчиев в студиото на Нова телевизия в „Здравей, България” тази сутрин. Той обясни, че целта на днешния протест е не да се отлага решението за цената на електроенергията, а да се правят реформи. „Независимо от срещата, която имахме с премиера и някои министри, ние решихме да проведем протеста. Такова нещо не се е случвало, обикновено протестират синдикати – сега работодатели. Протестът е срещу липсата на реформи в енергетиката, срещу статуквото и срещу неправенето на реформи", заяви Домусчиев

 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети