С $6 млн. компенсират янки за 24 г. в затвора без вина

DenNews.bg
24.06.2015
размер на текста:

6,25 милиона долара ще получи 52-годишен американец, прекарал в затвора 24 години по грешка.
През 1989 г. Джонатан Флеминг е бил арестуван по подозрение в убийството на приятеля си в нюйоркския район Бруклин. Американецът заявил на детективите, че това е грешка, тъй като по време на престъплението е бил на почивка с майка си във Флорида - нещо, което е потвърдено със самолетния му билет. Въпреки това, властите решават, че по това време той все още е могъл да бъде в Ню Йорк. В съда свидетелствала жена, която твърди, че е видяла как Флеминг застрелял приятеля си. В резултат на това журито го осъжда на доживотен затвор. Флеминг подава няколко жалби, но всеки път те са били отхвърляни.
През 2013 г., защитата поиска прокуратурата да преразгледа случая, като се аргументира, че се е получила важна нова информация. Адвокатите на Флеминг успяват да привлекат нов свидетел, който е видял истинския убиец. Освен това, показанията на жената, която свидетелства срещу Флеминг, са били изтеглени от съда, тъй като се оказало, че тя е зависима от наркотици и решила да оклевети мъжа с надеждата да паднат от нея подозренията по друго дело. След като научава тези факти, съдът намира за невинен американеца и го освобождава.
Първоначално Флеминг искал да получи като морална компенсация за неправомерната присъда 162 милиона долара. Източник: БГНЕС
 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети