САЩ са шпионирали трима френски президенти

DenNews.bg
24.06.2015
размер на текста:

Трими президенти на Франция са били шпионирани от Агенцията за национална сигурност на САЩ. В периода от 2006 ди 2012 г. подслушвани са били Жак Ширак, Никола Саркози и Франсоа Оланд. Това разкритие правят едновременно изданията Уикилийкс, Медиапар и Либерасион.
Засега Елисейският дворец няма официална реакция на новия скандал за подслушване, но снощи президентът Оланд свика заседание за съвета за сигурност за тази сутрин.
Изданията съобщават за 5 аналитични доклада, основани на прихванати съобщения и предназначени за АНС и разузнавателната общност на САЩ.
Съдържанието на разговорите не е изненадващо. През 2008 г., например, Никола Саркози се определя като „единствения, способен да даде решение за финансовата криза” и заявява, че „за пръв път САЩ не са реагирали като лидер в глобалната криза и Франция може да вземе инициативата”. От обкръжението на Сакрози коментираха, че шпионажът е недопустим, още повече между съюзници.
Изтеклите документи с гриф „строго секретно” обаче за пръв път показват до какво количество информация от най-високото ниво на френската държава е имало достъп американското разузнаване.
Подслушването е продължило най-малко до влизането на сегашния президент Оланд в Елисейския дворец. Документ от 22 май 2012 г. – само 3 дни след встъпването му в длъжност, разкрива желанието на Оланд да организира тайна среща с германската опозиция за евентуалното излизане на Гърция от еврозоната. Тази среща се е състояла месец по-късно.
Документ, който Либерасион датира от 2010 г., показва телефонните номера, от които се интересува АНС. Сред тях са телефоните на президента (тогава Саркози), на някои от най-близките му сътрудници, на говорителя на външното министерство, на държавния секретар, на секретаря по европейските въпроси. По-тревожното е, че в списъка е телефонът за вътрешна комуникация с изпълнителната власт, коментират френски издания.
Не е ясно как са били засичани тези разговори – дали с устройства в американското посолство, разположено близо до Елисейския дворец, или с други средства, например чрез антени на германското разузнаване, както смята изданието Медиапар. Не е ясно и дали са следени телефонни разговори или електронна поща.
Говорителят на американския Съвет за национална сигурност Нед Паркър отрече информацията, публикувана от трите издания. Той заяви, че Франсоа Оланд не е бил и няма да бъде цел на подслушване. По думите му САЩ осъществяват операции за наблюдение в чужбина само ако има причина, свързана с националната сигурност. В изказването Паркър обаче не споменава нищо за подслушването на Ширак и Саркози.
Шпионирането между съюзници не е рядкост, коментира Фигаро и припомня за скандала от лятото на 2013 г. след разкритията на бившия консултант на АНС Едуард Сноудън, че мобилният телефон на канцлера Ангела Меркел е бил подслушван няколко години от американските служби. Малко по-късно се разбра, е френското президентство и френското външно министерство са били подслушвани в продължение на години от германското разузнаване по силата на споразумение за сътрудничество с американските служби. Източник: manager.bg
 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети