Американски танкове влизат у нас

DenNews.bg
23.06.2015
размер на текста:

САЩ ще разположат танкове, артилерия и друго военно оборудване в източната и централната част на Европа, включително и на територията на България. Това съобщи „Ройтерс”, позовавайки се на изказване на американския министър на отбраната Аштън Картър.
По време на визитата си в Талин той заяви, че балтийските държави – Литва, Латвия и Естония, както и България, Румъния и Полша, са се съгласили да приемат на територията си въоръжение. Елементи ще бъдат разположени и в Германия.
Анексирането на Крим от страна на Русия през миналата година подтикна лидерите на НАТО да засилят защитата си.
САЩ не са разкрили официално къде точно в Европа ще се съхранява оборудването, но новината за действията им предизвика гневни реакции от страна на Москва в навечерието на пътуването на Картър в Европа.
Само преди няколко дни държавният глава Росен Плевнелиев заяви, че към момента българското правителство няма "каквото и да е предложение" от САЩ за разполагане на войски и въоръжение на нашата територия.
"Към момента следим процеса на вземане на решения във Вашингтон относно идеята на САЩ за повишаване на нивото на сигурност на някои от съюзниците, особено по източната граница. В рамките на решенията на НАТО допринасяме и отговорно действаме за колективната отбрана. Ако има допълнителни механизми и идеи по линията на двустранното сътрудничество между България и САЩ, ще се отнесем отговорно, когато получим конкретно предложение", заяви Плевнелиев. Източник: novanews.bg
 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети