Лик на дама ще се появи върху банкнотата от 10 долара

DenNews.bg
18.06.2015
размер на текста:

За първи път от век насам лик на жена ще се появи върху долар и то върху най-използваната банкнота, тази от 10 долара. За решението на финансовото министерство на САЩ съобщи CNN.
Коя ще бъде жената, увековечена върху банкнота, ще бъде решено след няколко месеца на базата на обществено гласуване. Новите десетдоларови банкноти ще бъдат пуснати в обръщение през 2020 година, по случай 100 години от приемането на 19-тата поправка на конституцията на САЩ, която допуска жените до гласуване за президент на страната. В момента на банкнотата от 10 долара е изобразен Александър Хамилтън, първият финансов министър на щатите при президента Вашингтон.
В историята на САЩ досега само на два пъти жени са били изобразявани върху долара. В края на XIX век, за период от 10-ина години, върху банкнотата от 1 долар се появява образът на Марта Вашингтон, съпруга на президента Джордж Вашингтон. Другата жена е индианката Покахонтас, чийто образ е използван 30-ина години по-рано.
В момента върху еднодоларовата банкнота е ликът на Джордж Вашингтон, върху тази от 5 долара - Ейбрахам Линкълн, върху 10-доларовата - Александър Хамилтън, върху 20-доларовата - Андрю Джаксън, върху банкнотата от 50 долара - ген. Юлисис Грант, а върху купюра от 100 долара - изобретателят и политик Бенджамин Франклин.

 

Най-четено

Темите от "Любопитно"

Етикети