Над $14 трилиона са щетите от военните конфликти за година

DenNews.bg
17.06.2015
размер на текста:

На над 14 трилиона долара се равняват щетите от военните конфликти през 2014 г.-рекордна в историята загуба. Сумата се равнява на икономиките на Бразилия, Канада, Франция, Германия, Испания и Великобритания, взети заедно, твърди глобален доклад за сигурността.
Според базираният в Австралия Институт за икономика и мир (IEP) пропастта между най-мирните и най-размирните части на планетата се разраства, като Близкият изток и африканските държави затъват още повече в насилие. В Глобалния индекс на мира за 2015г. като най-разкъсваната от насилие държава е определена Сирия, Либия е посочена като държавата с най-бързо влошаващо се положение, а най-мирна е Исландия.
"Цената на насилието се свързва основно с увеличаването на жертвите в един конфликт, икономическите последици от него и разходите, свързани с прогонените хора", обяснява за "Ройтерс" Стив Килела от IEP.
От 2008г. насам разходите за издръжка на бежанци и на прогонени в рамките на държавите си са се увеличили 267%. Днес тази сума е 128 милиарда долара, а прогонените са над 50 милиона - най-големият брой от Втората световна война насам. Най-големите разходи, предизвикани от несигурността, са свързани с военните, полицията и убийствата на хора - общо 68% от цялата сума.
Въпреки конфликта в Украйна, страните в Европа продължават да се радват на исторически висока степен на мир, а гражданите им загинали в конфликти, са намалели с оттеглянето на армиите от Ирак и Афганистан. Но положението се е влошило за изминалата година в Сирия, Нигерия, Южен Судан и Централноафриканската република. Държавите, показали най-голямо подобрение, са Гвинея-Бисау, Кот Д'Ивоар, Египет и Бенин.
Проучването, обхващащо 162 страни, стига до извода, че конфликтите са станали много по-ожесточени - жертвите през 2014г. са надхвърлили 180 000, докато през 2010г. те са били 49 000. Източник: dnevnik.bg

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети