БСП не успя да бутне шефа на ВиК-Дупница и да наложи свой човек

DenNews.bg
08.05.2015
размер на текста:

Управителят на ВиК-Дупница запазва поста си, след като Общински съвет отхвърли докладната, внесена от БСП, с която се искаше отстраняването на Илия Илиев.
„За” оставката на управителя гласуваха 9 съветници, „против” бяха 11, а шестима се въздържаха.
Мотивът за отстраняването на Илиев бе докладът на временната комисия към ОбС в състав Чавдар Милошев, Владимир Владимиров и Александър Анин, добила популярност като „Тричленката”, а именно, че той не се справя с мениджмънта, нарушава се финансовата политика и резултатите в дружеството са незадоволителни.

Социалистите дори се бяха подготвили със своя кандидатура-бившият общински съветник от БСП Христо Васев

Той е бил съветник от 1992 до 1996 г., миналата година бе назначен за шеф на РДНКС-Кюстендил, но по-късно бе уволнен.
Според групата на ГЕРБ в Общински съвет сега не е времето за смяна на управителя в общинското дружество, защото се предполага, че след изборите най-вероятно ще се стигне до ново назначение.
„Не може с доклад на Тричленката да се иска оставка”, коментира арх. Асен Пилев от ГЕРБ.
Д-р Матей Попниколов от ГЕРБ припомни, че още с предлагането и формирането си Тричленката е тенденциозна и единствената й цел е да се атакува управителя и да се стигне до искане на оставка.
„Това ли е общинското дружество с най-лоши резултати? Ако има проверка във ВиК, трябва да има във всяко дружество, защото иначе става дума за определено отношение. Още повече в доклада на Тричленката се поставяха акценти върху маловажни неюа”, изтъкна д-р Попниколов и посочи заключенията от проверката, извършена във ВиК от двамата вътрешни одитори на община Дупница.
34 161 лв. е загубата на дружеството за 2014 г., като тя се дължи на решение на ОбС, с което бяха отписани вземания от общината. Задълженията през 2012 г. са били 939 405 лв., а за миналата година да 976 319 лв., което пък се дължи на факта, че дружеството е осъдено да плати старо задължение към ВиК-Кюстендил в ликвидация в размер на 110 000 лв.
„В заключенията пише, че вземанията нарастват, а при обществените поръчки се спазва законът”, посочи още д-р Попниколов.
От БСП са внесли доклада на Тричленката в прокуратурата, стана ясно днес.
Кметът на Самораново пък изненада критиците на Илиев, като благодари от името на селските кметове за закупуването на новия багер, превърнал се в основен фланг на атаката срещу управлението му. „Благодарни сме, защото авариите са ежедневие, но с новия багер се работи по-бързо”, изтъкна първенецът на Самораново.
 

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети