Консерваторите на премиера Дейвид Камерън печелят изборите

DenNews.bg
08.05.2015
размер на текста:

Консервативната партия на британския премиер Дейвид Камерън спечели драматична победа на местните избори, които се проведоха във Великобритания вчера и за които социолозите не можаха до последно да предрекат победа за конкретен кандидат.
Резултатите все още не са категорични, но според първия оповестен екзит пол Консервативната партия печели 316 места, следвана от Лейбъристката партия с 239 места. Трета е Шотландската национална партия с 58 места, а четвърти са либералдемократите с 10 места.
Така торите ще имат възможност отново да съставят правителство-или на малцинството, или ново коалиционно управление с либералдемократите.

Според данни на Би Би Си на Камерън не достига едно място за пълно мнозинство, с което може да управлява спокойно

Според тази информация консерваторите получават 325 места, от общо 326 необходими за самостоятелно управление. На второ място е Лейбъристката партия с 232 гласа, а досегашният коалиционен партньор в правителството - либералдемократите, получават 12 места. Шотландската национална партия показа впечатляващи резултати като спечели 56 места, което е с три по-малко от общата шотландска квота.
Ако резултатите се потвърдят, това ще е исторически резултат на Шотландска националистическа партия, която се бори за независимост на Шотландия.
Въпреки положителните за него резултати Дейвид Камерън заяви, че за него все "все още е рано" да се говори за окончателни данни, но се надява да успее да състави правителство.
Първите реакции на политиците са предпазливи, те призоваха да се изчакат резултатите от вота. В същото време курсът на британската лира се повиши спрямо щатския долар и еврото в Токио, след като медиите обявиха победа за консерваторите.


 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети