САЩ ще обучава на война сирийски бунтовници

DenNews.bg
07.05.2015
размер на текста:

САЩ ще започнат обучение на войници от умерената сирийска опозиция, като целта е те да бъдат подготвени за борба срещу джихадистката групировка „Ислямска държава”. Програмата на Пентагона ще започне в следващите дни в лагери в Турция и Йордания. Информацията бе разпространена от CNN, позовавайки се на източници във въоръжените сили на САЩ.
Първите 400 военни инструктори са пристигнали в двете държави, а от 3000 сирийски бунтовници, изявили желание да станат част от програмата, около 400 са преминали първоначалната проверка. След като получат одобрението на въоръжените сили, те ще се обучават в употребата на малокалибрени оръжия, комуникационна техника, медицински материали, както и бойни тактики.
Замисълът е те да се върнат в градовете и селата си и да ги защитават срещу опитите за разширяване на териториите, държани от "Ислямска държава". Въпреки това властите в САЩ оценяват риска обучените бойци да ползват оръжието и уменията си срещу режима на Башар Асад, което "не е целта на обучението", посочва CNN.
САЩ планира да предостави оръжие, камиони и полеви радиостанции на бунтовниците. Все още не е взето решение дали Пентагонът ще предложи някаква форма на закрила, например въздушни удари, когато вече обучените бунтовници започнат активни бойни действия.
Лидерът на "Сирийска национална коалиция" Халед Ходжа коментира пред CNN, че подкрепата, оказвана на групите, които се сражават срещу режима на Асад, е "прекалено малка и прекалено бавна". Той посочва, че от общо 70 000 членове на Свободната сирийска армия 30 000 се нуждаят от обучение, а програмата на САЩ за обучение и въоръжаване покрива едва 5000 души.
"Разполагаме с възможността да се борим срещу тероризма и срещу терора на режима на Асад. Програмата обаче трябва да покрие много повече хора и да ги обучава по-бързо", казва Ходжа.
Лидерът заяви, че опозицията се нуждае и от доставки на по-съвременно оръжие, най-вече противовъздушни установки, за да може да се защитава от въздушните удари на режима на Асад, както и от защитавани от САЩ убежища.
"Подкрепата е много слаба. Ние се нуждаем от собствено въоръжение, за да можем да защитаваме свободните зони. Понеже не получаваме модерно оръжие, не можем да се пазим от варелните бомби на режима", заявява Ходжа.
САЩ се опасяват, че ако бъде предоставено по-тежко въоръжение, то може да попадне в ръцете на терористични групировки като "Ислямска държава" или свързания с "Ал Кайда" "Фронт Нусра", които са активни в Сирия. Източник: dnevnik.bg
 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети