БСП иска оставката на правосъдния министър

DenNews.bg
28.05.2015
размер на текста:

БСП Лява България поиска оставката на правосъдния министър Христо Иванов, като мотивът е скандално споразумение, гласувано на първо четене в парламента при закрити врата.
На брифинг в кулоарите на Народното събрание депутати от БСП възразиха остро срещу проведеното обсъждане и гласуване в пленарна зала на Споразумението между България и Международния наказателен съд за релокация на територията на България на свидетели на съда. Обсъждането и гласуването се проведоха при закрити за журналисти и гости врати.
Според Чавдар Георгиев не е имало никакво основание обсъждането на споразумението да бъде закрито. Георгиев обясни, че депутатите не са успели да се запознаят с оригиналния документ. При опит да го направят им е отговорено, че той се намира в секретната секция на парламента, но там се е оказало на самото споразумение, а негов преразказан вариант.
В него пише, че документът не е секретен, а само неговото изпълнение следва да има поверителен характер, обясни Георгиев. Самият договор не е представен в Народното събрание, а представител на министерството не е присъствал и на заседанието на правната комисия, която също е одобрила ратификацията на споразумението.
"Днес парламентът принизи своята роля. Някакъв си чиновник някъде е договарял някакво тайно споразумение без да има никакво основание това споразумение да е тайно и днес управляващите, въпреки съпротивата на БСП, изпълниха тази чиновническа воля", каза Чавдар Георгиев. "Този законопроект трябва да бъде приет, но редът, по който беше приет на първо четене, беше безкрайно унизителен и абсолютно излишен", подчерта депутатът от БСП.
Това според Георгиев е основание министърът на правосъдието Христо Иванов да си подаде оставката. Запитан дали е възможно БСП да внесе вот на недоверие Георгиев отговори, че очевидно това правителство върви към вот на недоверие. БСП настояват гласуването на второ четене на ратификация да се случи на открито заседание. Източник:БГНЕС
 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети