Дупница е първият град в България със своя историческа книга: Сладкодумен и правдоподобен разказ от 7 000 г.пр.Хр. до днес

Десислава Панайотова-Янкова
27.05.2015
размер на текста:

В изпълнената до краен предел зала на Околийската къща бе представена книгата „Историята на Дупница и Дупнишко”, написана от екип от 19 историци под ръководството на академик Георги Марков.

 

Трудът е уникален, така събрана и анализирана история от древността до днес няма никой град в България, включително и София,

 

подчертаха неколкократно авторите, чиито изказвания бяха прекъсвани с бурни аплодисменти.

 

Книгата е създадена и написана не по метода на краеведската литература, а така както се пишат томове на националната история на България-

 

изследователите са обхванали не само регионалните архиви, но и националните и Цариградските архиви. Не само това обаче прави книгата уникална. Всеки от авторите е успял да намери и извади на бял свят нови документи и източници, непознати не само за дупничани и изследователите на региона, но и на националната история.
Книгата разказва историческите факти „сладкодумно и достъпно”, посочи акад. Марков.
„Дупница има интересна история, която заслужава да бъде написана. За мен и всички от екипа бе удоволствие да пишем за този хубав български град”, коментира той.
Две години 19-те историци, между които и петима дупничани, са търсили и анализирали историята на Дупница,

 

започнала 7 000 г. пр. Хр., а за да се поберат на 620 страници са „рязали живо месо”,

 

както емоционално посочи гл.ас. Иван Хаджийски. „Благоевград и Кюстендил, а и всеки голям град може да ни завижда за книгата, която вече държим в ръцете си”, посочи той.
Финансирането на историческото изследване и издаването на първия тираж е осигурено от община Дупница, затова и кметът Методи Чимев, който бе на представянето, получи аплодисменти и благодарност, че освен „решаването на ежедневните проблеми е инициирал създаването на книгата”, както посочи гл.ас. Хаджийски.
За момента книгата е издадена в тираж от 450 бройки. Вчера бяха раздадени 50 копия, а книга ще получат всички училища и библиотеки в общината.
До две седмици трябва да бъде подготвен втори тираж, тъй като към момента екипът и общината трябва да изчислят продажната цена.
„Надявам се да не бъде повече от 50 лв., но цената ще бъде определена точно от изчисления, за които си има правила. Щастлив съм, че книгата е факт”, коментира и кметът Чимев.
„Хората на науката обичат да работят сами, но в този екип се работеше с удоволствие и в синхрон. Събитие е и самият факт, че заедно работиха представители на три университета, два музея, Българската академия на науките и Макеноднския научен институт. Преминахме през дълги дискусии и много работа”, посочи председателят на Македонски научен институт доц. Д-р Александър Гребенаров.

 

Той посочи, че книгата е показно за това как трябва да се пишат исторически трудове.

 

„Ние, авторите вече сме горди от книгата, надявам се горди да бъдат и дупничани и хората от региона”, каза и дупничанинът Георги Георгиев, д-р на историческите науки и участник в екипа.

 

50 страници? Какво ще пиша на цели 50 страници?,

 

това се запитала Румяна Радкова, автор на главата „Възрожденска Дупница”. След първоначалното стряскане обаче тя се оказала в ситуацията „ще ми стигнат ли тези страници”.
 

„Първоначално си мислех, че ще ми се наложи да пиша предимно за Рилския манастир, но след като се запознах с историята, написана от Асен Меджидиев разбрах, че няма да остана само в тази тема. В работата попаднах на нови документи, които

 

еднозначно показват неизвестен досега факт-Дупница е била третата сухоземна митница, редом със София и Ниш!

 

Има документи, данъчни документи, които показват какви стоки са минавали през Дупница, а заради крупното стопанство градът е имал признанието на османските власти. Работих с обич, защото виждам едно будно общество и град с принос към националната ни история”, посочи Румяна Радкова. Тя посочи още, че целта на екипа е била да се проследят основните тенденции в развитието на Дупница и Дупнишо в един четивен, но исторически правдоподобен разказ.


По късно в DenNews.bg очаквайте интервю с акад. Георги Марков


 

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети