19 историци събраха миналото на Дупница в 620 страници, представянето на книгата е днес

DenNews.bg
26.05.2015
размер на текста:

Екип от 19 историци под ръководството на акад. Георги Марков събра миналото на Дупница на 620 страници, а книгата „Историята на Дупница и Дупнишко” ще бъде представена в 17 часа днес в Околийската къща.
Изследването и написването на историческия труд е отнело на екипа две години, а финансирането на книгата е осигурено от община Дупница.
В екипа участват участват петима дупничани.Това са доктор на историческите науки Георги Георгиев, краеведът Иван Хаджийски, шефът на Исторически музей-Дупница Анелия Геренска, Александър Китанов и доктор на ист.науки Сия Никифорова.
„Авторите в своята работа са открили много нови документи, много нови сведения, които са обобщили и анализирали. Начинанието бе много мащабно, защото само многотомната история на България е правена от толкова голям екип. Използвам възможността да благодаря на кмета Методи Чимев, че прегърна тази идея и реализацията й е вече факт. Това е мъдро решение, за да се случи това събитие, което е веднъж на 100 години“, коментира директорът на Исторически музей – Дупница Анелия Геренска.
Копия от книгата ще бъдат раздадени на всички училища и библиотеки в града.
На по-късен етап книгата ще може да бъде закупена и от всеки желаещ да има в библиотеката си историята на града и региона.

 

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети