Поляците си избраха нов президент

DenNews.bg
25.05.2015
размер на текста:

Поляците си избраха президент, известен с евроскептицизма си. Консерваторът Анджей Дуда спечели втория тур на изборите с 53% от гласовете, побеждавайки досегашния президент Бронислав Коморовски.
На първия тур Коморовски, който беше убеден в победата си, изненадващо загуби, макар и само с 1% разлика.
Дуда ще встъпи в длъжност на 6 август.
Очакванията са, че смяната на президентската власт може да доведе до влошаване на отношенията с Брюксел, защото Дуда и партията му са известни със своя евроскептицизъм.
Анджей Дуда и 43-годишен професор по право, бивш зам.-министър на правосъдието през 2005 г. в първото правителство, доминирано от партията му Право и справедливост. През 2008 г. става един от близките сътрудници на президента Лех Качински, загинал при самолетна катастрофа край Смоленск през 2010 г. Евродепутат от май 2014 г.
За Коморовски, на когото прогнозите даваха победата с 60% само преди няколко седмици, резултатът бе неочакван. Той поздрави съперника си след обявяването на резултатите. Резултатът е тревожен и за управляващата дясна Гражданска платформа, тъй като до парламентарните избори остават няколко месеца.
Дуда създаде ново лице на партията си и направи кампанията си в американски стил, като кръстосваше страната с автобус и се срещаше с избирателите. В същото време съперникът му Коморовски почти не напускаше президентския дворец.
 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети