Втори ден на матури за зрелостниците и 7-класниците

DenNews.bg
22.05.2015
размер на текста:

По Вариант 1 ще пишат 12-класниците на втория държавен зрелостен изпит днес. Втората матура е по предмет по избор.
Изпитът включва 13 различни предмета, като и тази година най-желани сред зрелостниците са предметите биология и здравно образование, география и икономика и английски език.
Министър Тодор Танев обясни, че е поискал допълнителни мерки за сигурност при тегленето на варианта за изпита, което стана в 7 часа днес, но предложението му не е било прието.
Той посочи, че е поискал заглушаване на сигнала на мобилните телефони от сградата на министерството, но по думите му това не било разрешено, защото министерството се намира в една сграда с президентството.
Най-много зрелостници – 17 671, тази година са избрали като втори задължителен ДЗИ биология и здравно образование. 14 638 дванадесетокласници са пожелали да се явят на изпит по география и икономика, а английският език е предпочетен от 11 598 абитуриенти.
Изпитът започва в 8.00 часа и продължава 4 астрономически часа, а за учениците със специални образователни потребности – 6 часа.
В 9.00 часа ще бъде изтеглен изпитният вариант за национално външно оценяване по математика за VII клас.
Изпитът ще започне в 10.00 часа. Той се състои от 2 модула. Първият е модул за национално външно оценяване и е задължителен за всички. Той съдържа 20 тестови задачи от два вида – задачи от затворен тип с четири възможни отговора, от които само един е верен, и задачи със свободен отговор (числов, символен или словесен). Продължителността на изпита е 60 минути, а максималният брой точки, който могат да получат учениците, е 65. Резултатът от националното външно оценяване по математика се вписва като текуща оценка.
Вторият (допълнителен) модул се състои от 4 задачи с отворен отговор, от които 2 задачи със свободен отговор, без да се привежда решение и 2 задачи с описание и аргументация на решението. Продължителността на този модул, който не е задължителен, е до 90 минути, а правилното решение на задачите носи 35 точки.
Максималният резултат от двата модула е 100 точки.
 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети