Първи сме в ЕС по младежи безделници

DenNews.bg
19.05.2015
размер на текста:

22% от младежите в България на възраст между 15 и 24 години не работят, не учат и не участват в каквато и да е форма на придобиване на квалификация. Това поставя страната ни на последно място сред страните от Европейския съюз.
Това показват данни от изследване на УНИЦЕФ, което ще бъде представено днес на форум в "София за младежката заетост". Проучването е направено от изследователска агенция EСТАТ в периода 1 - 17 септември 2014 г., а дискусиите с фокус групите - на 7 и 21 ноември и на 4 декември миналата година.
Загубите за икономиката са за близо 2 млрд. лв. годишно, а щетите откъм човешки потенциал са още по-големи, е един от изводите в изследването.
Резултатите от проучването показват, че делът на младежите в училищна възраст, които не правят нищо, е малко под 11%, а сред по-големите достига 28 на сто. Изчисленията в групата на хората на възраст 15 - 24 години в страната показват, че има 167 670 млади хора, които не за заети и не участват в никаква форма на обучение.
Данните на Националния статистически институт от последното преброяване показват, че 1.1 на сто от населението на възраст над 7 години никога не е посещавало училище.
Съществен дял в групата са младите хора, отпаднали преждевременно от образователната система. Според изследването общо 47% от младежите, които не се занимават с нищо, са прекъснали обучението си преди завършване на средно образование, а всеки четвърти е напуснал училище, преди да е приключил с основното си образование.
Младите със средно образование, които нито работят, нито учат, са 48% от всички в групата, а тези, които започват да учат във висши училища, но поради някаква причина прекъсват образованието си, са 0.4%. 5% са пък тези, които са със завършено висше образование. Те остават извън пазара на труда, защото не успяват да намерят подходяща за квалификацията си работа или не са доволни от заплащането.
Националното изследване показва, че 51% от младите хора в групата са от ромската и от турската етнически групи.
Друг рисков фактор е типът населено място, в което живеят младежите. Изследването показва, че 63% от младите хора, които не учат, не работят и не се обучават, живеят в села и малки градове. източник: dnevnik.bg
 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети