Съдът спря претенциите на мюфтийството да сложи ръка на Джамията в Дупница

DenNews.bg
15.05.2015
размер на текста:

Съдът спря претенциите на Главно мюфтийство да сложи ръка на джамиите-паметници на културата в Дупница, Кюстендил, Карлово и други български градове.
Апелативен съд-София постанови, че сегашното ръководство на Мюсюлманското изповедание в България не е правоприемник на мюсюлманските общности, съществували в Княжество България, Царство България и Народна република България.
Решението, което бе произнесено вчера, е по повод жалбата на мюсюлманското сунитско-ханефитско изповедание, представлявано от д-р Недим Генджев, с която се оспорва легитимността на Главно мюфтийство, оглавявано от Мустафа Алиш Хаджи.

 

С този акт на съда се отнема възможността на Главното мюфтийство да поддържа исковете си срещу редица български общини за собственост върху историческите паметници.

 

В момента производството по тези дела е спряно до произнасянето на Апелативен съд – София по делото за легитимното правоприемство.
Делото за дупнишката Джамия се води в Окръжен съд-Кюстендил, като то също бе спряно до произнасяне на Апелативен съд. Сега предстои процеса да бъде стартиран на ново, но вчерашното решение предполага победа за община Дупница.

 

Методи Чимев: Извоювахме победа за България

 

Няколко хиляди дупничани, кюстендилци и карловци извоювахме победа за България. Това е повече от победа. Решението на софийски апелативен съд, с което отхвърли
претенциите на мюсюлманското вероизповедание за българските имоти бе естествен завършек на делото. Благодаря на моите съграждани от Дупница, които с онази жива верига, която влезе в обективите и на чуждестранните медии, показаха своята готовност да защитят това, което е на този град. Ръка за ръка се хванахме не привърженици на отделни партии, хванахме се българи, обединени от една идея - да запазим българското. Благодаря на хората от Кюстендил, Самоков, Карлово и на всички, които показаха своята готовност да защитят интересите на България. Законите затова са закони, за да се спазват. И това бе направено, за да възтържествува правдата. Горд съм, че Тюрмето остава паметник на културата в
Дупница".Петър Паунов, кмет на Кюстендил:

 

Днес е паметен ден за България!
С решение на Софийски апелативен съд са отхвърлени изцяло претенциите на Мюсюлманското вероизповедание към българското културно и историческо наследство.
Слава Богу!
Печели Кюстендил, печели България!
Поздравявам всички, които обичат родината ни!


Емил Кабаиванов, кмет на Карлово:

 

Тези, които ни съдят, се оказаха нелегитимни, както са нелегитимни и техните претенции към нас. Опитите им да заграбят историческите имоти в центъра на Карлово, а и на други български общини, са осуетени. Благодаря на съдиите, които не допуснаха това да се случи, благодаря и на стотиците граждани, които недвусмислено заявиха своята подкрепа за тази национална кауза.


 

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети