Ватикана: Има държава Палестина

DenNews.bg
14.05.2015
размер на текста:

Ватикана официално призна държавата Палестина с нов договор, финализиран в сряда, което предизвика гняв и обвинения от страна на Израел, че такива действия пречат на мирния процес.
Договорът се отнася до дейността на католическата църква на палестинска територия, носи и дълбока символика, и показва изрично, че Светият престол променя своето дипломатическо признаване от Организация за освобождение на Палестина (ООП) на държавата Палестина.
Ватикана приветства решението на Общото събрание на ООН от 2012 г., с което беше призната Палестинската държава и оттогава има предвид това понятие. Но договорът е първият легален документ, договорен между Светия престол и палестинската държава, който дава недвусмислено потвърждение на предишните знаци за признаване от Ватикана и сега вече е в официален двустранен документ.
"Да, това е признание, че държавата съществува", заяви говорителят на Ватикана отец Федерико Ломбарди.
Израелското външно министерство изрази разочарованието си от развитието на нещата.
"Тази стъпка не насърчава мирния процес и отдалечава палестинското ръководство от връщане към директните и двустранни преговори", гласи реакцията на дипломатическото ведомство. Източник: БГНЕС
 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети