Смърт или доживотен затвор за Джохар Царнаев за атентата в Бостън

DenNews.bg
09.04.2015
размер на текста:

21-годишния Джохар Царнаев бе признат за виновен за атентата по време на Бостънския маратон, убийството на трима и раняването на 264 души. Атаката беше извършена на 15 април 2013 г.
Обвинителният акт срещу 21-годишния Царнаев съдържаше 30 точки, от които 17 носят смъртно наказание, включително заговор за употреба на оръжие за масово поразяване.
Съдебното жури го призна за виновен по всички тези точки. Сега съдебните заседатели, седем жени и петима мъже, ще решават дали да осъдят Царнаев на смърт или на доживотен затвор без право на помилване.
Постановяването на смъртна присъда изисква единодушие на журито. Ако дори един съдебен заседател е против, това автоматично ще означава доживотен затвор. Тази фаза от процеса ще започна следващата седмица.
Съдебните заседатели прекараха малко повече от 11 часа, преценявайки вината на Царнаев, в рамките на два дни, след като 16 дни изслушваха показания.
Адвокатите от защитата признаха, че Царнаев е извършил престъпленията, в които е обвинен. Те обаче твърдят, че го е направил под влиянието на по-големия си брат, 26-годишния Тамерлан, който загина в престрелка с полицията в Уотъртаун, Масачузетс. Целта на адвокатите е да спасят Царнаев от смъртна присъда.
Новината, че Царнаев е признат за виновен за атентата срещу Бостънския маратон, беше посрещната с облекчение от жителите на североизточния американски град. Мнозина от тях обаче показаха смесени чувства що се отнася до перспективата 21-годишният мъж да бъде екзекутиран.
Прокурорите представиха доказателства, че подсъдимият – етнически чеченец, емигрирал от Русия десетилетие преди атаката –е четял и слушал джихадистки материали и е написал бележка в лодката, където се криеше и бе заловен, че бомбеният атентат е акт на възмездие за американските военни кампании в мюсюлмански страни.

 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети