Концерт с пиано и виолончело връща класическата музика в Дупница днес

DenNews.bg
08.04.2015
размер на текста:

С концерт с пиано и виолончело класическата музика се завръща в Дупница тази вечер. Първият от поредица концерти с класическа музика започва в 18:15 часа в галерия "Околийска къща".
Лили Богданова-пиано и Атанас Кръстев- виолончело ще представят на публиката произведения на Шуберт, Владигеров, Христосков, Владигеров, Кръмб, Шопен и Прокофиев.
Организатор на събитието е Арт-център „ИАРА” на художника и музикант Николай Табаков.
„Каним всички почитатели на класическата музика на концерта тази вечер. Надявам се да превърнем тези концерти в традиция и да организираме всеки месец по една вечер на класическата музика в Дупница”, каза Ники Табаков, който е известен и като майстор на уникални лампи от тел и хартия.
Входът за концерта довечера е 5 лева.
Лили Богданова е завършила Национално музикално училище “Л. Пипков” в класа по пиано на Емилия Канева, а в момента е студентка в Национална музикална академия “Проф. П. Владигеров”- София в класа на проф. Борислава Танева.
Лили е лауреат на множество наши и международни конкурси. Свирила е като солист на оркестри в България и в чужбина, концертирала е с клавирното си трио в Ню Йорк и Вашингтон. В две поредни години Лили е избрана да участва в престижния фестивал и майсторски клас за камерна музика – “Musica Mundi”, Белгия.
Тя участва в многобройни концерти в зала „България“, Студио 1 на БНР, НДК и др. като солов изпълнител и в клавирно трио. Посещавала е множество майсторски класове на известни музиканти в България и в чужбина.
През октомври 2013 г. Лили изнася рецитал заедно с цигуларя Росен Гамев в Йокохама /Япония/ и отново с него и Хитоши Миязауа изпълняват тройния концерт на Бетовен за цигулка, виолончело и пиано с “Mozart Virtuoso Orchestra” и диригент Мицуйоши Оикава, в престижната зала “Metropolitan Theatre” в Токио.
През 2014 г. Лили печели първа награда на конкурса “Citta di Airola” в Италия. Представя рецитал с програма от 20-ти век на фестивала „Салон на изкуствата“ в зала 9 на НДК, а в началото на тази учебна година изнася самостоятелен концерт в Сицилия. През ноември Лили печели специалната награда „Маrie des Aubrys“за изпълнение на соната от Моцарт от международния конкурс за пиано под егидата на принцеса Лала Мерием, Рабат, Мароко.
В края на месец ноември Лили представя дебютния си компакт диск „Момичето с ленените коси“ в камерна зала „България“ в рамките на фестивала „Млади музикални дарования“. В диска са включени 12 Прелюда от Първа тетрадка от Клод Дебюси и Цезар Франк – „Прелюд, хорал и фуга“.
Атанас Кръстев е от семейство на музиканти. Завършва НМУ "Любомир Пипков", а еега е студент в НМА "Проф. Панчо Владигеров" в класа на проф. Анатоли Кръстев. Посещава майсторските класове по виолончело на Албан Герхард, Янг Чанг Чо, Франсез-Мари Уити, Томас Керъл, Роберт Коен, Давид Герингас, Антонио Менезес, Даниел Вайс, Франс Хелмерсон и др. Има награди от национални и международни конкурси.
За високи постижения в областта на музикалното изкуство е удостоен с: Грамота на Министерството на културата, Звание на Академията за млади таланти, Награда на Министерството на културата, Награда "Златна муза" и Кристална лира на СБМТД (2007).
Изявява се от 7-годишен, концертирал е в Австрия, Франция, Холандия, Гърция, Чехия, Словакия, Сърбия, Бразилия, на всички отговорни български подиуми и фестивали. Има многобройни, заснети на живо, концерти в БНТ, Нова телевизия, Телевизия "7 дни", СКAT, MSAT, Белградската национална телевизия, Бразилската TV "Глобо", документални и студийни записи в Българското национално радио и др. Рециталът му на 30.11.2005 в Бразилия е издаден на DVD от BsB.
От 2001 г. досега е изнесъл над 20 концерта като солист на оркестри под диригентството на: Емил Табаков, Георги Димитров, Йордан Дафов, Найден Тодоров, Станислав Ушев, Мартин Димитров, Джеймс Макдоналд, Карлос Морено, Роберто Болоня, Оливър Гилмур и др. От 2002 г. участва във виолончеловото трио Cellissimo (с Анатоли Кръстев и Калина Кръстева), с което концертира у нас и в чужбина. През 2005 г. се състоя дебютът му с 2 рецитални програми в един ден в столицата на Бразилия, през 2006 г. бе изключително успешното му представяне като солист (в Концерт за виолончело и оркестър в до мажор от Хайдн) на Симфоничния оркестър "Петробрас" в Рио де Жанейро (Бразилия). През 2007 г. Атaнас Кръстев е многократно солист на симфонични оркестри в: празничния Новогодишен концерт в НДК, посветен на присъединяването на България към Европейския съюз, в заключителния концерт на Зимни музикални вечери – Русе, в Европейския музикален фестивал и в заключителния концерт на Софийски музикални седмици. Сезонът 2007/2008 бе запълнен със солистични изяви със симфоничните оркестри на Варна, Бургас и Шумен и камерни рецитали в Париж, София, Берген (Холандия) и др. През септември 2008 г. бе дебютът на Ат. Кръстев като солист на Софийската филхармония, а през ноември 2008 изнесе два рецитала в Рио де Жанейро (зала IBAN) и Петрополис (в залата на градския театър), а в зала "Сао Пауло" бе солист на Симфоничния оркестър на USP под диригентството на Роберто Болоня в Концерт за виолончело от Роберт Шуман.
 

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети