Оправдателна присъда по аферата „Батко и Братко”

DenNews.bg
30.04.2015
размер на текста:

С оправдателна присъда приключи на първа инстанция делото по аферата „Батко и Батко”.
Бившият шеф на Пътния фонд Веселин Георгиев-Батко бе признат за невинен от четвърти състав на Софийския градски съд с председател Петя Крънчева.
Георгиев беше обвинен за това, че като шеф на Пътния фонд е раздал на фирми, свързани с братята му Бойко и Емил Георгиеви, обществени поръчки за строителство на пътища, ощетявайки хазната с десетки милиони левове, осигурени от еврофондовете.
Аферата "Батко и братко" избухна през 2008 година, а заради нея се стигна до спиране на финансирането по еврофондовете. Миналата седмица прокуратура поиска пет години затвор за Веселин Георгиев.
Днес той изслуша присъдата си, подпрян на патерици.
Присъдата на Георгиев не е окончателна и може да бъде протестирана пред по-горната инстанция – Софийския апелативен съд в 15-дневен срок. Към момента прокурор Ваня Илиева каза, че има намерение да протестира.
Веселин Георгиев коментира днес, че много хора му дължат извинение. Отправи и упрек към медиите, като каза, че са писали неверни неща, че е откраднал 120 млн. лв. от държавата. Той каза, че е вярващ човек и посочи, че го е спасила вярата в българското правосъдие, което го е спасило от несправедливо решение.
 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети