Кораб с българи в екипажа е задържан в Иран

DenNews.bg
29.04.2015
размер на текста:

Кораб с българи в екипажа е задържан в Иран. До момента няма данни за пострадали на борда.
Български моряци попаднаха под ирански огън на търговския кораб "Тигрис". Капитанът му също е българин според Франс прес, която се позовава на иранската държавна телевизия.
Корабът бе атакуван в протока Ормуз.
В плен са моряци от България, Румъния, Мианмар и Великобритания. Според представител на иранските власти контейнеровозът бил задържан по решение на съда във връзка с неплатени дългове на компанията собственик.
Корабът е на компания „Мерск” плава под флага на Маршалови острови, които са протектораторат на Съединените щати.
Вашингтон вече изпрати боен кораб към района на инцидента, без да уточнява какви мерки ще предприеме. Според информация на Пентагона, цитирана от „Ройтерс", американски самолети и разрушител наблюдават ситуацията, след като задържаният кораб е подал сигнал за бедствие.
Съединените щати излязоха с официално изявление, че стрелбата по кораба, макар и да е над кораба, е "неприемлива".
„Корабът е плавал по установен маршрут, в международни води. Патрулни съдове на иранската Революционна гвардия са го принудили да навлезе в иранска акватория. Първоначално капитанът отказал, но след изстрели над носа на кораба се е подчинил. Подали са сигнал за бедствие, който е получен от американския флот. Поддържаме връзка с компанията собственик и следим ситуацията с кораба”, обясни Джеф Ратки, говорител на Държавния департамент на САЩ.

 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети