Извънредни мерки в Балтимор, градът „пламна” заради смъртта на чернокож

DenNews.bg
28.04.2015
размер на текста:

Извънредни мерки са въведени в Балтимор за потушаване на масовите безредици, които избухнаха след подозрителната смърт на млад афроамериканец. Хиляди полицаи и войници от Националната гвардия са мобилизирани, а в Балтимор за седмица е въведен вечерен полицейски час.
При безредиците са ранени 15 полицаи, задържани са 27 души, повечето от демонстрантите са били ученици, излезли от училище.
В Балтимор са разположени 1500 войници от Националната гвардия. Те нямат разрешение да използват огнестрелно оръжие и ще играят спомагателна роля, за да възпрепятстват мародерството, грабежите и вандализма.
В Балтимор вече бяха изпратени 500 полицаи от щата Мериленд. Властите на града помолиха съседните щати да изпратят като подкрепления допълнително 5000 полицаи за възстановяване на реда.
Президентът на САЩ Барак Обама обеща, че федералното правителство ще помогне на властите в Балтимор да реагират на бунтовете, които избухнаха в града след погребението на Фреди Грей, предаде АП.
Обама разговаря вчера по телефона с кмета Стефани Роулингс-Блейк. Според съобщението на Белия дом тя е информирала президента за ситуацията и Обама й обещал, че правителството ще осигури необходимата помощ. Президентски съветник е разговарял с губернатора на щата Мериленд Лари Хоган.
Обама обсъди въпроса и с главния прокурор (министъра на правосъдието) Лорета Линч, която положи клетва само няколко часа преди това. Тя е първата афроамериканка на поста. Обама прие Линч в Овалния кабинет, докато репортажи за сцените на насилие в Балтимор се излъчваха по телевизията. Министерството на правосъдието също е готово да окаже всяка помощ, която е необходима, заяви Белият дом.
Губернаторът на щата Мериленд обяви извънредно положение. Лари Хоган подписа заповедта снощи по молба на градските власти.
Леки коли и поне един магазин бяха опожарени в града. В някои части бяха разграбени магазини. Си Ен Ен показа кадри с дима над подпалена дрогерия, която преди това беше разграбена.
Бунтовете започнаха няколко часа след погребението на Фреди Грей, 25-годишен чернокож младеж, който почина на 19 април, след като бе ранен в полицейския арест.
 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети