Стабилизирано е състоянието на пребитото от акушерка бебе

DenNews.bg
24.04.2015
размер на текста:

Състоянието на бебето, бито от акушерката Емилия Ковачева в болница „Софиямед”, е стабилно. Това съобщи пред bTV Боряна Маринкова от болница „Токуда”, където момиченцето е настанено с мозъчен отток, мозъчен кръвоизлив и черепно-мозъчна травма.
Към момента то диша само и няма опасност за живота му.
Маринкова посочи, че бебето е било прието в 20:30 часа на 18 април в тежко състояние, като първите 48 часа са били критични и в тях целият ресурс на болницата е бил ангажиран, за да се преодолее мозъчният отток. „В момента всяка минута е посветена на това да бъдат преодолени всякакви възможни късни усложнения”, подчерта тя.
По думите й, детето е било транспортирано в „Токуда” по стандартния протокол – в София има 3 болници с трето ниво на компетентност по неонатология: „Токуда”, „Майчин дом” и Специализираната болница по педиатрия. Те приемат най-тежките случаи.
В момента бебето е интензивния сектор, където има пълна възможност за реанимация или други интервенции и освен това има на разположение екип от лекари.
Извършителката на побоя, 40-годишната акушерка Емилия Ковачева, е в ареста и мярката й за неотклонение ще се гледа в събота. Към момента от прокуратурата нямат обяснение за действията й, като ще искат психиатрична експертиза.
До момента е известно, че момиченцето се е родило живо и здраво на 14 април и трябвало да бъде изписано на 18 април, но в 2:00 часа в последната му нощ в „Софиямед” акушерката започнало да го удря със стъклена бутилка и да го души. Опитала се и да прикрие действията си, казала че детето е изпуснато.
Хората в Самоков, където до преди година и половина е работела Ковачева, са шокирани от новината, защото я познават като добър специалист. Те си обясняват случилото се с лична криза.

 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети