Обвиниха окръжен прокурор за престъпление против правосъдието

DenNews.bg
21.04.2015
размер на текста:

Софийска градска прокуратура привлече като обвиняем окръжния прокурор на Плевен Иво Радев за престъпление против правосъдието, съобщиха от държавното обвинение.
Радев е обвинен за това, че в периода 13 – 17 юни 2014 г. е склонявал прокурор Снежана Георгиева, от същата прокуратура, да наруши свое служебно задължение във връзка с правораздаването.
На 05 юни миналата година прокурор Георгиева е изготвила и внесла в Окръжен съд – Плевен предложение за групиране на наложени наказания лишаване от свобода на многократно осъждания Ивайло Ячков. Прокурор Георгиева е направила искане до съда определеното общо най-тежко наказание на Ячков да бъде увеличено с една втора, каквато възможност е предвидена в чл. 24 от Наказателния кодекс.
Според СГП обаче окръжният прокурор започнал да склонява Георгиева да промени вътрешното си убеждение и да не поддържа в съда искането си за увеличаване на определеното общо наказание на Ячков.
Радев е настоявал на осъденото лице да се наложи единствено определеното общо най-тежко наказание.
Действията на Радев са в разрез с принципа, установен в чл. 14, ал.1 от НПК, съгласно който съдът, прокурорът и разследващите органи вземат решенията си по вътрешно убеждение, основано на обективно, всестранно и пълно изследване на всички обстоятелства по делото, като се ръководят от закона, посочват от прокуратурата.
На прокурор Иво Радев е наложена мярка за неотклонение „парична гаранция“ в размер на 3 000 лв.
Разследването се провежда от Специализираното звено „Антикорупция“.
 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети