Осъдиха кмета на Баланово за рекорда му по промили зад волана

DenNews.bg
02.04.2015
размер на текста:

Условна присъда получи на първа инстанция кметът на дупнишкото село Баланово, който постави рекорд по шофиране в пияно състояние. С 4,66 промила бе заловен от дупнишки полицаи Явор Митов на 23 февруари миналата. Подвигът му стана национална новина, а полицай с 11-годишен стаж призна пред съда, че никога не е виждал такъв резултат на дрегера в кариерата си.
Постановената от Районен съд присъда е от 10 месеца и 3-годишен изпитателен срок, освен това Митов няма право да управлява МПС за срок от 3 г.
Припомняме, че кметът на Баланово обясни рекорда си с глътка ракия по погрешка, която поел минута преди да бъде спрян за проверка. Тръгвайки си от гости, Митов ожаднял и по инерция надигнал бутилка от минерална вода, каквато винаги държал в колата си. Само че, бутилката не била с вода, а с ракия, подарена му за благодарност от възрастна жена преди дни.
Сега пред кмета има два варианта. Ако не се възползва от правото си да обжалва присъдата на втора инстанция, пред Окръжен съд-Кюстендил, правомощията му ще бъдат прекратени. Нов кмет на селото ще бъде назначен от Общински съвет до местните избори през септември, тъй като за срок по-кратък от година до редовни избори частичен вот не се провежда. Ако обаче Митов обжалва, то автоматично остава на поста си до произнасяне на окончателна присъда и влизането й в сила. Вторият вариант, предвид сроковете за произнасяне, почти на 100% му гарантират, че ще довърши мандата си, спечелен с големи мъки.
Припомняме, че Митов, представител на партия Лидер, стана кмет на частични избори през 2012 г. След първия вот той бе отстранен, тъй като не отговаряше на условието за отседналост, т.е. да е живял последните 6 месеца в Баланово.

 

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети