Осъдиха зъболекар, че взел пари от НЗОК за нелекувани пациенти от Дупница

DenNews.bg
15.04.2015
размер на текста:

Зъболекар от Кюстендил бе осъден, за това че с подправени документи е присвоил средства от Здравната каса за медицински услуги, които обаче не е извършил на пациенти от Дупница.
Наложената присъда на д-р Христо Петров е условна, в размер на 3 месеца с 3-годишен изпитателен срок. Стоматологът призна изцяло вината си и сключи споразумение с прокуратурата, което бе одобрено от Дупнишки районен съд.
На 27 януари миналата година, чрез използване на документи с невярно съдържание-амбулаторни листа на 12 дупничани, д-р Петров е получил по сметката си в банков клон в Дупница 1 189,94 лева, с намерение да ги присвои.
Нарушението е установено при проверка от страна на Регионалната здравноосигурителна каса-Кюстенил. Освен фалшивите амбулаторни листа, докторът отбелязал в здравните книжки на пациентите си, че са им били извършени стоматологични процедури, което не било така.
В хода на разселването зъболекарят е върнал получените от Здравната каса пари, което също помогна за смекчаване на вината му. Той ще заплати и 600 лв. за деловодни разноски и по-точно извършената тройна съдебномедицинска експертиза, с която бе установено, че пациентите не са получили посочените в документите услуги.
Определението на Районен съд е окончателно и не подлежи на обжалване.
 

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети