Нови взривове в складовете за боеприпаси в Игнатово

DenNews.bg
14.04.2015
размер на текста:

Нови взривове в складове за боеприпаси край Иганово са чути тази сутрин. Малко след 7 часа на тел. 112 притеснени местни жители са започнали да подават сигнали.
Пред bTV министърът на икономиката Божидар Лукарски обясни, че днес е запалена продукция, оцеляла след първите взривове.
В 7:23 часа е взривен цех, където са се съхранявали 200 ракети, остатък от ракетите, които гърмяха в склада на 21 март.
В момента районът е отцепен. Затворен за движение подбалканският път София - Бургас в квартал "Манево", намиращ се близо до Сопот. Няма жертви и пострадали.
Във военния завод в Иганово не се работи, защото още се води разследване, но във взривения цех този цех сутринта е трябвало да влязат работници. Разследващите проверяват какво е довело до повторните взривове в района.
Кметът на Иганово Стефан Данчев отказа коментар по случая. Пред радио "Фокус" обаче той заяви, че близо 60 души от село Иганово са евакуирани, останалите отказват.
"От община Карлово са изпратили автобус, с който да се извозят хората. Взривовете са в цех в същия район на завода, където станаха и предишните преди повече от месец. Работници там няма, предприятието не работи. Предполага се, че няма пострадали", допълва Данчев.
"Няма жетви, няма пострадали. Ситуацията е под контрол. По първоначална информация се е взривила продукция от предишния склад, който се взриви през март. Тя е била преопакована и е била подготвена за инветаризация. Но такава втора случайност в такова кратко време за мен е силно съмнителна", коментира за Нова телевизия зам-министъра на икономиката Любен Петров.
На 21-ви март избухна взрив в склад за реактивни снаряди в сопотското село Иганово. Около 30 души от работещите в завода и такива, които разполагат с информация за това как са се складирали боеприпасите във взривения склад, бяха разпитани от разследващите.
До момента основната версия на прокуратурата за взрива през март е, че пожар е предизвикал експлозията. Предстои да се установи как е възникнал той.
 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети